Milloin on aika hankkia uudet talvirenkaat?

”Talvi yllätti autoilijat” on tuttu lause lööpeissä ensimmäisten syksyn liukkaiden saavuttua. Talven ei tarvitse kuitenkaan enää yllättää sinua. Hyvällä ennakoinnilla voit taata, että allasi ovat varmasti turvalliset talvirenkaat ja että tulet vaihtaneeksi ne juuri oikeaan aikaan – mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Tahdot varmasti ajaa talvirenkaillasi mahdollisimman pitkään. Laadukas ja pitkään tärkeimmät ominaisuutensa säilyttävä rengas onkin parhaimmillaan parempi valinta sekä ympäristölle että kukkarolle. Mutta ennen kaikkea se on turvallisuusteko.

Suomessa talven olot ovat omiaan haastamaan jokaista autoilijaa. Auton renkaiden on kyettävä vastaamaan mustaan jäähän, loskaan, lumeen sekä loputtomiin sää- ja tieolosuhteiden vaihteluihin.

Jos ajat kuluneilla talvirenkailla, ajoneuvon hallinta etenkin haastavissa oloissa käy riskialttiiksi. Kulunut nasta- tai kitkarengas ei saa pitoa liukkaalla tien pinnalla, jarrutusmatkat kasvavat ja kiihdyttäminen käy tehottomaksi. Vesi- ja lumiliirron riskit kasvavat.

Eron hyväkuntoisilla talvirenkailla ajamiseen huomaa ratin takana selvästi. Kun alla on hyvät renkaat, ajoneuvon hallintasi on varmaa ja myös ajaminen käy taloudellisemmaksi. Miten sitten tunnistat, milloin vanhat talvirenkaat ovat tulleet jo tiensä päähän? Suosittelemme käymään läpi ainakin seuraavat tärkeimmät kriteerit.

Talvirenkaiden turvallinen urasyvyys on noin 5–10 mm ja maksimi käyttöaika 6 vuotta


Lain mukaan talvirenkaiden ehdoton minimisyvyys on 3 mm, mutta käytännössä kukaan rengasalan ammattilainen ei suosittele talvirenkailla ajamista niin pitkään. Oikeasti hyvää pitoa haastavillakin pinnoilla ajettaessa saat urasyvyyden ollessa vähintään noin 5-10 mm.

Lain vaatimaan minimisyvyyteen asti ei siis kannata odottaa, mikäli haluat olla varma ajosi turvallisuudesta. Kuluneilla renkailla ajaminen nostaa aina onnettomuuksien ja hallinnan menetyksen riskiä. Myös polttoainetta kuluu vähemmän, kun alla ei ole luisuvat ja tehottomat renkaat.

Renkaiden käyttöikä riippuu ajotavoistasi ja renkaan laadusta. Parhaatkin renkaat säilyttävät ominaisuutensa kuitenkin maksimissaan kuusi vuotta, sillä ajan myötä kumi kovettuu ja menettää pitoaan. Aktiivisessa ajossa ja etenkin Suomen vaihtelevilla teillä monen renkaat tulevat tiensä päähän usein jo monta vuotta enne kuin tämä kuuden vuoden hälytysraja on tullut vastaan.

Nyrkkisääntönä voidaankin sanoa, että jos olet kahden vaiheilla, vieläkö renkailla ajaisi turvallisesti yhden talven vai ei, kannattaa renkaat laittaa jo vaihtoon. Uusissa talvirenkaissa urasyvyys on keskimäärin noin 10 mm, mitä voi pitää nyrkkisääntönä. Tällä syvyydellä renkaiden pito ja siten koko auton suorituskyky pääsevät oikeuksiinsa. Samalla ajomukavuus ja taloudellisuus paranevat.

Tarkasta renkaiden ikä DOT-luvun kautta


Renkaiden kyljessä on DOT-merkintä, joka kertoo renkaiden valmistusajankohdan. DOT-numerosarja ilmoittaa renkaan valmistumisviikon ja vuoden: esimerkiksi 1520 tarkoittaa viikolla 15 vuonna 2020 valmistettuja renkaita.

DOT-luvusta saat tietoa renkaiden ikääntymisestä, mutta luku ei yksin kerro renkaiden käyttökelpoisuutta. Renkaat voivat kulua nopeasti, vaikka ”virallista käyttöikää” olisi vielä paljon jäljellä.


Tunnista renkaiden epätasaisen kulumisen merkit ja mahdolliset syyt


Renkaat voivat kulua myös epätasaisesti esimerkiksi niin, että urasyvyys on joissain renkaissa tai renkaan reunoilla erilainen. Tämä vaikuttaa koko renkaan suorituskykyyn sitä heikentäen, jolloin renkaat kannattaa vaihtaa, ja syy epätasaiseen kulumiseen selvittää.

Epätasaisen kulumisen voi huomata silmämääräisen havainnoinnin lisäksi muun muassa tärinän tunteesta ajon aikana. Kumissa saattaa olla myös halkeamia tai pullistumia, jotka ovat jo lähellä olevan rengasrikon merkkejä. Tällöin renkaan vaihdon kanssa ei kannata enää aikailla.

Yleisimpiä syitä renkaiden epätasaiseen ja ennenaikaiseen kulumiseen ovat auton puoltaminen ajaessa. Tällöin pyörien kulmat eivät ole kunnossa ja ongelma vaatii nelipyöräsuuntauksen. Toinen vaihtoehto on pyörien täristäminen, joka voidaan yleensä korjata renkaiden tasapainotuksella. Vika on helppo korjata renkaiden tasapainotuksella.

Kolmas yleinen syy ovat kuluneet iskunvaimentimet, joiden huono kunto heikentää auton vakautta ja saa osan renkaista ottamaan enemmän painetta vastaan. On hyvä muistaa, että aina iskunvaimentimien vaihdon jälkeen kannattaa tehdä renkaiden nelipyöräsuuntaus, jotta auton ohjauskulma säilyy oikeanlaisena ja renkaat kuluvat tasaisesti.

Päivitetty tieliikennelaki tuo sinulle vapautta ja lisää vastuuta talvirenkaiden vaihtamiseen


Talvirenkaiden vaihtoaika ei määräydy enää tietyn päivämäärän, vaan kelin ja olosuhteiden, mukaan. Talvirengaspakkoa ei enää ole, mutta olet itse vastuussa turvallisen talvirenkaan käytöstä aina sääolosuhteiden niin vaatiessa.

Koska autoilijan vastuu talvirenkaan vaihdon ajankohdassa on korostunut, kannattaa ensimmäisiin liukkaisiin varautua hyvissä ajoin. Näin vältät ensilumen aiheuttamat yllätykset ja riskit. Vaikka talvirenkaiden sallittua käyttöaikaa on pidennetty kuukaudella kauden molemmista päistä marraskuusta maaliskuuhun, ei kesärenkailla tai kuluneilla talvirenkailla kannata ottaa loppusyksystä turhia riskejä.

Yhteenveto:

-Renkaan maksimikäyttöikä on 6 vuotta, mutta usein käytössä oleva rengas tulee tiensä päähän jo aiemmin.
-Turvallinen talvirenkaan urasyvyys on noin 5-10 mm. Lain vaatima minimi on 3 mm. Uusissa talvirenkaissa urasyvyys on keskimäärin nyrkkisääntönä noin 10 mm.
-Renkaiden vaihtoajasta kielivät: halkeamat, pullistumat, epätasainen kuluminen, auton puoltaminen tai tärinä ajaessa.
-Uusi tieliikenne laki edellyttää talvirenkaiden käyttämistä aina sään ja olosuhteiden sitä vaatiessa sekä korostaa ajajan vastuuta ja ennakointia. Lue lisää uudesta tieliikennelaista ja renkaista täältä.

Yhteystiedot

Rengasmaa Tampere

Enqvistinkatu 6
33400 Tampere
+358 3 345 9900+358 3 345 9900
zllagv@eratnfznn.sv

Palvelemme:
Arkisin: 8:00-17.00
Lauantaisin: Suljettu
Sunnuntaisin: Suljettu

Rengasmaa Oy on valittu vuoden 2018 Michelin Quality Dealeriksi koko Suomessa ja jatkaa Michelin Quality dealerinä edelleen vuonna 2021.